Veien til Fjellhaug

Ingvild Jåtun
Førsteårsstudent Ingvild Jåtun (Foto: Benjamin Herje)

Av: Sondre Lidal

Både foreldrene og farmor og farfar til Ingvild Jåtun har gått på Fjellhaug internasjonale Høgskole tidligere, og det er nok mer enn bare navnet på skolen som har endret seg siden den gang. Som misjonærbarn født i Kenya og vokst opp i Tanzania var hun nærmest programforpliktet til å gå på Fjellhaug selv også.

- Helt siden ungdomsskolen har jeg tenkt at jeg skal studere teologi. Uten spørsmål. Og mens jeg gikk på Kvitsund (videregående skole, red. anm.) var det flere som var innom der som studerte teologi som jeg syntes var kule. De viste på en måte at hvem som helst kan studere teologi. I tillegg var de så kloke. Og det ville jeg også bli.

Tanken om å studere teologi ble forsterket etter å ha vært med på Teftteam-tur til Etiopia i påsken 2017, mens hun gikk i andre klasse på Kvitsund.

- «Dette vil jeg være en del av» tenkte jeg. Også husker jeg at jeg skrev en sak for iTro.no om at misjonsgnisten ble til misjonsflammen.

Vendepunktet

Høsten 2020 begynte Ingvild på Bachelorstudiet i teologi og misjon. Nå sitter hun hjemme hos foreldrene sine i Kristiansand og forteller om hvordan hun havnet på Fjellhaug, mens lesesalen fortsatt er stengt på grunn av korona. På veggen bak henne henger bilder av søskenflokken på tre da de var små.

- Men så, i løpet av tredjeklasse på videregående gikk jeg fra toppen av mitt trosliv til bunnen. Jeg var fortsatt kristen, men tvilen kom og tok veldig stor plass. Jeg begynte å spørre meg selv, satt litt på spissen: «hvorfor skal jeg studere noe jeg nesten ikke tror på?». Og jeg kastet egentlig hele planen om teologi i søpla.

Dermed hadde ikke Ingvild noen plan lenger for veien videre etter videregående. Hun gjorde derfor som mange andre kristne på hennes alder og begynte på bibelskole. Teft-linjen på Fjellhaug bibelskole ble neste stopp. Håpet var at hun i løpet av det året kunne finne ut mer av hva hun skulle studere. Etter året på bibelskolen var hun fortsatt usikker på om teologi var det riktige, men undervisningen på bibelskolen ga såpass mye mersmak at hun ville lære mer.

- Jeg begynte på et årsstudium i Kommunikasjon og Livssyn på NLA i Kristiansand, der hadde de blant annet apologetikk som jeg syntes var spennende.

Var det etter det året du bestemte du deg for teologi?

- Nei, for i utgangspunktet skulle jeg vært ettåring for NLM akkurat nå. Jeg var klar for å reise. Men så kom Korona. I starten trodde jeg det bare skulle vare noen uker eller kanskje et par måneder før jeg kunne reise. Men så ble det på en måte bare mørkere og mørkere. Og alt ble veldig uforutsigbart. Det hele endte med at jeg og sjefen for ettåringstjenesten ble enige om å legge det på is og eventuelt komme tilbake til det senere. Etter det landet jeg på Fjellhaug.

Hva tenker du nå om at det ikke ble ettåringstjeneste?

- Sånn er det bare. Jeg trives veldig godt der jeg er nå. Og de har fått en annen ettåring, så det går fint.

Ser fremover

Omstillingen fra å bli ettåring til å studere var åpenbart ikke noe problem for Ingvild, som nå er PR-ansvarlig for studentrådet og trives godt i deltidsjobben ved Coop Extra på Bislet der hun får prate med både kollegaer og kunder hele dagen.

Ingvild forteller at hun nå ser fram til å treffe medstudentene igjen og reagerer slik når hun får høre at det ser ut som lesesalene kan åpne igjen:

- Yes, da er det bare å hive seg på bussen!

Avslutter Ingvild mens hun ler, vel vitende om at hennes vandring som tredjegenerasjons Jåtun på Fjellhaug bare så vidt er i gang.