Nyter espresso fra Fjellhaugs egen kaffebar

Søk studieplass

Flere ganger i uka lukter det av nykvernet kaffe i deler av Fjellhaugs lokaler. Den studentdrevne kaféen Zanzibar sørger for at de som vil ha noe annet enn enkel svart kaffe kan få seg en espresso, cortado, latté, iskaffe eller en annen variant kaffe etter lunsjmåltidet. I over 10 år har Zanzibar åpnet for å tilby kaffe til en rimelig penge. De siste årene har kaféen fått økt oppslutning blant student- og elevmassen på Fjellhaug. En av de som har engasjert seg mest er FIH-student Peter Ljøkjell.

Hva er din rolle inn mot Zanzibar?

I Zanzibar er jeg leder. Min oppgave er da hver høst, i begynnelsen av første semester, å informere om Zanzibar til studentene og elevene på Fjellhaug. Hvilken type kafé det er, hvem det er for, hva vi selger og at vi trenger folk til å stå og selge. Vi ønsker å ha med både høyskolestudenter og bibelskoleelever. På den måten får vi knyttet bibelskolen og høyskolen sammen, og det virker som om terskelen for å kjøpe noe i kaféen er lavere om det er noen fra deres egen klasse som står der. Ellers har jeg ansvar for opplæring i kaféen og har kontakt med kjøkkenet slik at de kjøper inn det som trengs.

Hva er din motivasjon for å engasjere deg så mye som du har gjort?

Da jeg startet i Zanzibar for 1,5 år siden ble det en plass hvor jeg stortrivdes! Først og fremst synes jeg det er utrolig artig å stå i Zanzibar! Det er lærerikt, sosialt og så er jeg over gjennomsnittet glad i kaffe også. Jeg liker også veldig godt å bli kjent med folk og da er Zanzibar en plass hvor jeg lett kommer i snakk med alle slags mennesker.

Zanzibar
Peter Ljøkjell i Zanzibar sammen med Sunniva Fuglestveit.

Hvorfor driver studenter ved Fjellhaug en egen kafé?

Vi driver kaféen av forskjellige grunner. Årsaken til at den ble satt opp er jeg ikke sikker på, men i dag er fokuset på at vi skal være noe som skaper god stemning og godt miljø på skolen. At alle skal kunne komme til kaféen og føle seg velkommen, ha en god drøs med en god americano eller latte i hånden. Det er også en del av misjonsprosjektet, så alt av overskudd går til misjonen.

Hvor mange er involvert og hvor ofte har Zanzibar åpent?

I år er vi en gjeng på 10 stykker som står i Zanzibar. 6 høyskolestudenter og 4 bibelskoleelever. I utgangspunktet hadde vi åpent mandager, onsdager og fredager i lunsjen, men siden vi i år er så velsignet med mange engasjerte har vi også åpent torsdager.

Hva er framtidsutsiktene for Zanzibar?

Hadde jeg fått dette spørsmålet for et år siden hadde jeg hatt mer å svare! Vi har det siste året fått ordnet både vipps og kortleser, menyen er utvidet og vi har noe som heter pay it forward – et konsept hvor man betaler for en kaffe for noen andre. La oss si at jeg betaler 25 kr for en venn, så kommer vedkommende sitt navn på en liste på veggen og vil da få en positiv overraskelse. Jeg har jo en liten drøm om å holde åpent hver dag neste år, men det er avhengig av at vi får inn nok studenter og elever. Siste nytt er at vi har en stipendiat som pusser opp et hjørne ved kaféen hvor det skal bli et trivelig kaféhjørne hvor folk kan sitte å nyte en god kopp kafe. Ellers skal vi fortsette å gjøre vårt for å stille med trivelige folk og god drikke.