Reisebrev fra FIH-student på studietur

Søk studieplass

Salamu kutoka Africa! – det betyr «Varme hilsener fra Afrika», for deg som ikke forstår Swahili..

I skrivende stund er 19 studenter fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole på studietur i Kenya. Vi har allerede vært her i to uker, hvorav en av ukene ble tilbrakt i Pokot sammen med en misjonær. Han fortalte om endringene han har sett i kultur og levemåte fra han kom til Sekerr i Pokot for 40 år siden, og til i dag. Vi fikk være vitner til at fem gamle damer som før ofte var fulle og såvidt dekte seg til, nå stod på første rad i kirken og danset mens de lovsang sammen med resten av menigheten. Det å få være i Pokot med en som har vært med på å starte misjonsarbeidet her, og har brukt mange år av livet sitt i området, gav oss en helt unik mulighet til å forstå mer av kulturen og forandringene som har skjedd.

Mercy, en kvinne fra Pokot, hadde en undervisningstime for oss hvor hun fortalte om den tradisjonelle afrikanske kulturen, med et spesielt fokus på hvordan det fungerte for kvinner. Hun snakket blant annet om hvordan jenter måtte tatoveres, trekke en tann og omskjæres før de kunne regnes som kvinner og få lov til å gifte seg. Det er utrolig å tenke på de forskjellene vi har i ulike kulturer, og få se hvordan kristendommen har vært med på å forandre liv.

Vi har også vært en uke i Nairobi hvor vi fikk nyte solfylte dager med bading, volleyball og godt fellesskap. Studieturen til Kenya er en del av emnet RLE 1004 Verdensreligioner, og det er derfor lagt opp til undervisning underveis. Hinduisme og islam er religionene vi fokuserer på i undervisningen mens vi er på studietur, og det er en fantastisk mulighet å få kombinere undervisning fra bøker i klasserom, med innblikk i religionene på nært hold. I praksis gjennomføres det ved å besøke templer, moskeer og kirker, samtidig som vi får møte mennesker med ulike religioner hvor vi kan spørre om det læreboken ikke svarer på.

Snart reiser vi videre til Malindi og Mombasa som ligger langs kysten i Kenya. Det er områder med mange muslimer, og i forkant av turen dit har vi hatt undervisning om Islam med rektor ved FIH, som også har vært misjonær blant muslimer. I Mombasa er det en gjennomsnittstemperatur på 32 grader og et fuktig klima, så det er stor sannsynlighet for at vi tar oss en avkjølende snorkletur i koralrevet en av dagene. Det er og lagt opp til safaritur for de som er interessert i løpet av oppholdet i Kenya. Selvfølgelig måtte jeg med seks andre studenter utnytte muligheten, og er nå på vei til nasjonalparken Masai Mara for å oppleve det dyrelivet Kenya har å by på. Vi er takknemlige for muligheten til å bruke en måned av studieåret i en annen kultur, og tror at det vil sette dype spor.

– Malene Garstad, student ved FIH