Studerte hebraisk i Jerusalem

Søk studieplass

Sommeren 2015 tilbrakte jeg i Jerusalem. Der gikk jeg på et femukers intensiv kurs i bibelhebraisk. Grunnen til at jeg endte opp der var fordi jeg manglet tjue studiepoeng. For å klare å ta bacheloren på normert tid, måtte jeg være kreativ og ta studiepoengene i sommerferien. Uten at jeg egentlig synes det er så kreativt for en teologi-student å studere i Israel, var det nå engang det jeg endte opp med. Oppholdet ble allikevel noe utenom det vanlige.

Det var utrolig inspirerende å studere bibelhebraisk i Bibelens hjemland. Hver dag hadde jeg 6-timers studiedager med en klasse på 14-15 stykker. Vi ble en god gjeng. Jeg hadde forventet at det skulle være mye større klasser og at jeg skulle følge forelesninger fra en skjerm langt fremme i en forelesningssal. Slik ble det ikke.

Pultene sto i en ring vendt mot tavlen, hvor læreren skrev for hånd og delte ut et ark med notater hver dag. Der fikk vi også leksene våre til den påfølgende dagen. De måtte vi gjøre, for vi ville èn etter èn fremsi en del foran klassen dagen etterpå. Det var utrolig skremmende, men vi slapp etter hvert stoltheten og lærte å le av feil og hjelpe hverandre ettersom tiden gikk. Hver dag satt jeg i klasserommet og skuet ut av vinduet, ut mot ørkenen hvor Jordan lå i horisonten. Klokken tolv hørte vi bønneropene inn vinduene, som en jevn dus. Det var fantastisk.

Hebrew University er et nydelig universitet. Sigmund Freud og Albert Einstein er blant grunnleggerne, så de bygger på noen svært anerkjente akademikere. Dagens professorer bærer samme faglige tyngde. Det var i hvert fall min erfaring.

Det er et stort universitet med tjuefem tusen studenter. Hvis man studerer på sommeren får man derimot ikke den følelsen, da de fleste har sommerferie. Om sommeren kan man studere mange forskjellige fag som kjører på ulike tidspunkt. Flere relevante for teologi-graden på Fjellhaug. Fag om jødedom, arkeologi, Israel og Palestina, konflikthåndtering osv. Det var mange fag som kan få en teologi og misjonsstudent til å gni seg i hendene.

Jerusalem er en spesiell by. Den er tydelig delt mellom øst og vest. Palestinerne bor i øst, mens jødene bor i vest. Der bor også de kristne. Likeså er gamlebyen delt i tre deler. Et kristent kvartal. Et jødisk og et muslimsk. Man merker veldig tydelig når man skifter kvartal, og i utgangspunktet går de ikke inn i hverandres bydeler. Selv om gatene er trange og ligger som en labyrint. Spenningen mellom de to folkene kan tas og føles på.

Jeg avla ofte et besøk innom shuken (markedet) når jeg var nede i byen. Mat fra Midtøsten tilfredsstiller mer enn smakssansen. Det luktet nydelig av alle slags krydder og bakervarer og jeg ble omgitt av alle slags farger. Det var høylytt samtale fra folk som snakket enten over disken til ekspeditøren eller over en øl på en av de små barene. Jeg merket at jeg hadde skiftet verdensdel når jeg gikk varm og klam gjennom gaten. Jeg ville ikke vært foruten å oppleve alt dette.

Av: Ragnhild Tegle

Ragnhild Tegle 2